Koukkupolven kausi paketissa. Mitä tuli tehtyä ja miten se meni?


 Ylimenokausi


Viime lauantaina päätin ylimenokauden Säkylänharjun 24km:n polkujuoksukisaan. Ja niinkuin usein ennenkin, kulku on miltei parhaimmillaan ylimenokauden päättyessä. Kroppa on saanut levätä ja vauhtireenejä ei ole kuukauteen tullut tehtyä. Tällä kertaa aloitin ylimenokauden Vaarojen maratonin jälkeen. 

SM erikoispitkä Tampereella, pari isoa virhettä, niin ei asiaa podiumille.

 

 Juoksin pari viikkoa Kolin jälkeen suunnistuksen SM-erikoispitkän kisan. Olin tyytyväinen siihen, että pystyin juoksemaan maastossa noin pitkän kisan, koska edellisestä henkilökohtaisesta kisasta oli aikaa 15 kuukautta.

 

Oikean polven kierukka repesi kolme kertaa 10 kuukauden aikana 2019-20 ja silloin päätin toistaiseksi pysyä pois maastosta, ettei vamma uusiutuisi. Nyt kisan jälkeen polvea kolotti muutaman päivän, mutta muita murheita ei tullut.

 

Säkylän 24km

Kauden reenit

Taustaa 

 Moni on kysellyt, kuinka paljon pitää harjoitella, että noin vanha mies pääsee noinkin kovaa. Aluksi pitää muistaa, että minulla on takana yli 40 vuotta kestävyysurheilua ja säännöllistä harjoittelua. Vammakuntoutuksia ja talonrakennusprojektia lukuunottamatta olen harjoitellut oikeastaan ympäri vuoden - aina. Talvisin hiihtäen niin paljon kuin mahdollista ja kesällä pyöräilyä vaihtelevia määriä. Kuntosalilla olen viihtynyt enemmän vasta 50+ iässä, koska vammoja alkoi tulla ja voimat hävisivät iän karttuessa. Yritän marras-maaliskuussa käydä salilla 2-3 krt/ viikossa. 

Suunnistuksen lisäksi harrastin Kalevan Kierrosta vuosina 1999-2011 ja samoihin aikoihin osallistuihin muutamiin seikkailukisoihin. 50-sarjaan siirtyessäni vuonna 2013 innostuin yleisurheilusta ja olen säännöllisesti osallistunut SM-kisoihin maastossa, radalla ja tiellä. Harjoittelun muuttumisesta aiheutui varmaan myös vammojen lisääntyminen. 

Syksyllä 2020 ihan päähänpistosta osallistuin Bodumtrailiin ja jäin heti koukkuun. Kausi 2021 kului täysin trailkisojen ehdoilla.

Hiihtoa, juoksua, pyöräilyä


Talvi 2021 oli poikkeuksellisen luminen talvi ja siis minulle täydellinen. Olin vuorotteluvapaalla vuodenvaihteesta huhtikuun puoliväliin asti ja vietin kuukauden Lapissa. Ai ai sitä onnea, kun latuja riittää ja ne ovat kunnossa. Ehkä kesän jaksaminen oli peräisin Lapin hangilta. Sain kasaan reilut 2000km ja liukkaimmilla keleillä en laduille päässyt.

 

 Akillesjänteen alaosa kipuili alkutalvesta, joten pertsan suksiin en koskenut. Hiihdin vapaan lisäksi tasatyöntöä, jossa oppii käyttämään vatsalihaksia. Samoin juoksu jäi tosi vähiin tammi-helmikuussa. Hölkkäilin pikku lenkkejä matolla ja annoin akilleksen parantua. Maaliskuussa vaiva oli hävinnyt:)


 

Kauden juoksukilometrejä kertyi maltilliset 2150km, joista iso osa poluilla. Aina välillä kolotukset pakottivat pitämään taukoa, mutta kuntohan kasvaa levossa.

Pyöräilyä tuli harrastettua yllättävän vähän, jotenkin se ei sopinut viikon ohjelmiin. Pidän nyrkkisääntönä sitä, että ennen juoksukisoja ei 5 päivään käydä fillaroimassa, koska pyöräily jumittaa reisiä. Ja siis käytän aina lukkopolkimia ja yritän pitää kadenssin 90-100 välillä. Vain 1000 km kammenpyöritystä koko kaudella:(


 

Koko kauden harjoituksista kertyi 438 h ja 5400 km. 

Ja harjoitukseksi kirjaamatta n 20 kierrosta golfia eli noin 4h/kierros ja kävelyä 7-10km. Lisäksi luontokävelyt vaimon kanssa eivät näy harjoitustunneissa muutamaa vaellusta lukuunottamatta.

Tarkat speksit löytyvät Stravasta (Markku Kaartinen) ja alle keräilin koosteita harjoitusmääristä.

Samantapaisilla suunnitelmilla kohti uutta kautta.


Nähdään poluilla:)

Koko kauden reenit

TOP 5-kisat

1. Bodum Trail 21km, annoin kaikkeni ja onnistuin. Aika 1.45 ei parane koskaan.
2. SM-maastot, M55 6km, hopeaa. Olin kauden parhaassa iskussa ja voitin itteäni parempia.
3. Vaarojen maraton 43km, vaativalla reitillä tasainen veto. Aika 4.29.
4. Aulanko Trail 22km, tasainen veto loppua kohti kiristäen. Aika 1.47.20
5. Karhunkierros 56km, rampana matkaan keskeytys mielessä. Taisteluvoitto 5,56 ja 5.sija

Juoksukilometrit ja tunnit

Fillarointi jäi vähiin


Talvi meni hiihtäessä. Siinä kaikkien lajien kilometrit kuukausittain.


 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koukkupolven kompuroinnit 2022

Koukkupolvi kompuroi eli tarinaa Buff Trail Tourista 2021, osa 5: Vaarat on selätetty

Koukkupolvi kompuroi eli tarinaa Buff Trail Tourista 2021, osa 2 Bodum Trail